- De Nederlandse industrie heeft ook in de maand december last gehad van krimp, zo blijkt uit de maandelijkse peiling van de brancheorganisatie van inkoopmanagers NEVI.
- Zowel in het binnen- als buitenland is sprake van een daling van het aantal nieuwe orders.
- Bedrijven verwachten wel herstel vanaf het tweede kwartaal van dit jaar.
- Lees ook: Nederlandse economie groeit in 2024 maar heel beperkt, verwacht DNB
De Nederlandse industrie blijft voorlopig in de krimpmodus, zo blijkt uit de maandelijkse peiling onder inkoopmanagers van brancheorganisatie NEVI.
Het PMI-cijfer voor het sentiment in de industrie kwam in december uit op 44,8 punten, tegenover 44,9 punten in november 2023. Een indexcijfer onder de 50 punten wijst op krimp, terwijl een cijfer dat daarboven ligt duidt op groei.
Industriële producenten in Nederland maakten in december opnieuw melding van een daling van het aantal nieuwe binnenlandse orders, vooral door onzekere marktomstandigheden. Daarbij werd de zwakke vraag vanuit de bouw specifiek genoemd. Ook de buitenlandse orders daalden, met met name door minder vraag vanuit Duitsland.
Herstel van industrie kan vanaf tweede kwartaal 2024 optreden
"Vrijwel alle seinen staan op rood. Desalniettemin zijn inkopers overwegend optimistisch over 2024", zegt sectoreconoom Albert Jan Swart ABN AMRO in een perstoelichting over de cijfers. Volgens Swart is het aannemelijk dat de vraag naar industriële goederen in de eerste maanden van 2024 verder afneemt, maar kan vanaf het tweede kwartaal voorzichtig herstel optreden.
Hij wijst erop dat de overtollige voorraden van industriële goederen, die tijdens de pandemie zijn ontstaan, in de loop van dit kwartaal zijn afgebouwd. "Ook kan de rente in 2024 verder dalen doordat de inflatie onder controle komt. ABN AMRO verwacht daarom voor de industrie een langzaam herstel vanaf het tweede kwartaal."
De matte vraag van december leidde tot een tiende achtereenvolgende daling van de productie. Industriële bedrijven verkleinden afgelopen maand ook hun personeelsbestanden. Het ging hierbij om het grootste banenverlies in drie maanden.
Aan de kostenkant merken producenten wel dat lagere prijzen van grondstoffen en energie zorgen voor een daling van de inkoopkosten. Industriële bedrijven reageren hierop door ook hun verkoopprijzen te verlagen om hun concurrentiepositie te verbeteren, zo signaleert de NEVI.
Het CBS kwam dinsdag eveneens met cijfers over de industrie. Volgens het statistiekbureau is de stemming onder producenten verder gedaald. De graadmeter voor het vertrouwen ging van min 0,5 in november naar min 3,4 in december. Dat is de laagste stand in ruim drie jaar. Fabrikanten waren vooral pessimistischer over de orderportefeuille en de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden.